Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Gdzie znaleźć jod w branży spożywczej?

12 października 2022 jod w branży spożywczej


Jod jest jednym z pierwiastków, który w dużej mierze wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór, ale też jego nadmiar jest niebezpieczny dla człowieka. Pierwiastek ten ma wpływ przede wszystkim na odpowiednie działanie tarczycy oraz na stan fizyczny, jak i psychiczny całego ciała.

Jod — dlaczego jest ważny dla człowieka?

Zgodnie z tym, co zostało przedstawione we wstępie, jod jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który wpływa na właściwe działanie tarczycy i na ogólnie dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Badania wykazały, że szczególnie w Polsce jesteśmy szczególnie narażeni na niedobory jodu.

Jod w kontekście tarczycy wytwarza hormony — tyroksyny oraz trijodotyrominy. Wpływają one na m.in.:

  • rozwój i funkcjonowanie mózgu;
  • rozwój układu nerwowego i kostnego;
  • regulują procesy wzrostu i dojrzewania komórek;
  • działają ochronnie w procesach zapalnych i nowotworowych.

Jeżeli w organizmie występuje niedobór jodu, mogą wystąpić następujące tego konsekwencje:

  • wole endemiczne (powiększenie gruczołu);
  • upośledzenie funkcji poznawczych;
  • wole guzkowe toksyczne;
  • niedoczynność tarczycy.

Ponadto mogą też wpłynąć na zwiększoną śmiertelność dzieci w okresie okołoporodowym oraz na zaburzenia rozwoju umysłowego i somatycznego — gorszy rozwój intelektualny i motoryczny.

W przypadku poważnych niedoborów tego pierwiastka w organizmie można stosować — wyłącznie pod opieką lekarza — jod w płynie, lecz kiedy mamy do czynienia z niewielkim obniżeniem jego poziomu lub chcemy działać profilaktycznie, wystarczy stosowanie odpowiedniej diety.

Jod w branży spożywczej co jeść, aby dieta bogata była w ten pierwiastek?

Jod nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka. Oznacza to, że musi być on dostarczany z zewnątrz. Z jednej strony częściowo można przyjąć go przez skórę oraz drogi oddechowe, ale to tylko nad samym morzem lub oceanem, gdzie oczywiście występuje go najwięcej. Z drugiej strony natomiast, jod można skutecznie uzupełniać z wykorzystaniem odpowiedniej diety.

Najwięcej jodu jest w soli kuchennej jodowanej. W następnej kolejności występują w:

  • dorszu świeżym;
  • mintaju świeżym;
  • makreli wędzonej;
  • serze edamskim tłustym;
  • sardynkach w pomidorach i tuńczku w oleju;
  • orzechach laskowych;
  • brokułach;
  • szpinaku;
  • jajach kurzych;
  • płatkach owsianych;
  • czekoladzie mlecznej;
  • groszku zielonym;
  • serze twarogowym;
  • mięsie wieprzowym.

W przypadku poważnych niedoborów jod w organizmie lub w przypadku wystąpienia skażenia promieniotwórczego skutecznym rozwiązaniem jest jod w płynie nazywany również płynem Lugola, który używany może być jednak dopiero po konsultacji z lekarzem.

Sekrety objętości włosów celebrytów

Redakcja dermokosmetyki24.pl

Grupa miłośniczek mody, urody i zdrowia. Dzielimy się wiedzą i wieloletnim doświadczeniem z zakresu dbania o zdrowie i urodę. Doradzamy też w kwestiach związanych z modą.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Keratynowe Prostowanie Włosów w Poznaniu?
Koszulki sportowe
pacjentki po operacji

Jesteś zainteresowany reklamą?