dermokosmetyki24.pl

dermokosmetyki24.pl – moda, uroda, zdrowie

Soki z kiszonek
Poradniki

Soki z kiszonek – dlaczego warto je pić?

Wiele osób docenia spożywanie kiszonych warzyw i owoców. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witamin, minerałów, kwasu mlekowego w kiszonkach. Wartość zarówno prozdrowotna, jak i smakowa jest kluczowa podczas wyboru. Dla wielu kiszona kapusta czy ogórek to najbardziej znane rodzaje kiszonek natomiast soki z kiszonek zyskują coraz większą popularność. Dlaczego są takie zdrowe, co kisić oraz jakie kiszonki wybierać i na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Przeczytaj! Odpowiedzi znajdują się w poniższym materiale.

Kiszonki – czyli zdrowie, odporność i energia w jednym!

Kiszone produkty oprócz istotnych walorów smakowych mają również niepowtarzalny wpływ na zdrowie człowieka. Nieoceniona wartość dla zdrowia dotyczy:

  • znacznego wpływu na odporność człowieka,
  • utrzymania równowagi we florze jelitowe,
  • przyspieszenia procesu trawienia,
  • szybszego przyswojenia cennych składników odżywczych z pożywienia, co wpływa na efektywniejszą regenerację, odzyskanie sił i energii.

Fermentowana żywność to również źródło witaminy C, która pomaga zwalczyć przeziębienie bądź grypę. Oprócz witaminy C dostarczają także witamin z grupy B oraz witamin A, E, K. Wpływ kiszonek odnotowuje się również w odniesieniu do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Warto jednak pamiętać o ich regularnym stosowaniu.

Co kisić?

Procesowi fermentacji można poddać zarówno warzywa, jak i owoce. Warto zwrócić uwagę na produkty o dużej zawartości cukru oraz wody, co wpływa na przyspieszenie pierwszego etapu fermentacji. Ważny jest również wybór produktów ze sprawdzonych źródeł. Coraz większą popularność zyskują soki z kiszonek zwłaszcza z buraka. Kisić można z powodzeniem marchewkę, ogórki, czosnek, pomidory, kalafior, rzodkiewkę, kabaczki. Owoce takie jak: jabłka, gruszki, śliwki czy winogrona stają się przysmakiem. Proces kiszenia wymaga czasu i wiedzy. Dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem płynącym z soków z kiszonek, bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych produktów. Wielbiciele smaku oraz walorów zdrowotnych mogą cieszyć się z dostępnych na rynku wysokojakościowych produktów.

Soki z kiszonek – jakie wybrać i na co zwrócić uwagę podczas wyboru?

Dla osób, które nie mają czasu na wykonanie samodzielnie soków z kiszonek, pomoże szeroki wybór dostępnych gotowych soków. Najczęściej stosowanym wariantem jest wykorzystanie kiszonej kapusty oraz ogórka, następnie łączone są one z innymi produktami. Wybierając kiszonki warto zwrócić uwagę na ich skład, oraz szczególnie czy są wzbogacone o dodatkowe ulepszacze smaku bądź konserwanty. Taki produkt traci na wartości. Im prostszy skład, tym lepiej, najlepiej gdy ogranicza się tylko do warzyw, owoców, soli, pieprzu plus octu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *