dermokosmetyki24.pl

dermokosmetyki24.pl – moda, uroda, zdrowie

kosmetyki
Uroda

Kosmetyki z wąkrotką azjatycką

Wąkrota azjatycka to roślina zielna szeroko rozpowszechniona w krajach tropikalnych i subtropikalnych m.in. na Madagaskarze, w Wietnamie, Indiach i Chinach. Preferuje tereny mokre i bagienne. Ekstrakt z jej liści i korzeni stosowany jest od wieków w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej. Wąkrotka po dziś dzień cieszy się dużą popularnością w Indiach, gdzie jest stosowana do leczenia stanów zapalnych skóry. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom pielęgnacyjnym jest częstym składnikiem kosmetyków. Ekstrakt z wąkroty wygładza i wzmacnia skórę, a jednocześnie sprzyja jej regeneracji.

Kosmetyki z wąkrotką azjatycką – dlaczego warto je stosować?

Wąkrotka azjatycka jest bardzo korzystna dla naszej cery głównie dzięki wielu aktywnym związkom, takim jak madekasozyd, które działają na skórę jak przeciwutleniacze. Pomagają zmniejszyć szkody spowodowane przez wolne rodniki i przywracają dobrą kondycję cery. Kosmetyki z wąkrotką azjatycką zawierają również całą gamę aminokwasów, które łagodzą podrażnienia i naprawiają uszkodzenia bariery ochronnej skóry.

Kosmetyki z wąkrotką azjatycką a badania naukowe

Badania, przeprowadzone z wykorzystaniem ekstraktów wąkroty, sugerują, że może ona pomóc w utrzymaniu lub wspieraniu naturalnej bariery skóry. To bardzo istotna właściwość, ponieważ bariera skórna zapobiega przeznaskórkowej utracie wody oraz skutecznie chroni przed atakami bakteriami i alergenami. Niektóre badania wykazały również, że kosmetyki z wąkrotką azjatycką zapobiegają negatywnym konsekwencjom długotrwałej ekspozycji na słońce. Uszkodzenia słoneczne przyczyniają się z kolei do pojawiania się pierwszych oznak starzenia, takich jak drobne linie, zmarszczki i pigmentacja skórna.

Czy kosmetyki z wąkrotką azjatycką są bezpieczne?

Kosmetyki z wąkrotką azjatycką są w pełni bezpieczne dla skóry. Mimo że niektóre składniki pochodzenia naturalnego zawierają dużą liczbę związków chemicznych, które składają się na ekstrakt, środki pielęgnacyjne z wąkrotą cieszą się dużym zaufaniem kosmetologów i są zalecane zarówno do pielęgnacji skóry młodej, jak i dojrzałej. Ekstrakt z wąkroty jest bezpieczny, a przy tym bardzo skuteczny i nie wywołujący podrażnień. Jeżeli zależy Ci na utrzymaniu młodego wyglądu i celujesz w środki pielęgnacyjne na bazie składników pochodzenia naturalnego, warto zainwestować w kosmetyki z wąkrotką azjatycką. Przekonaj się sama, jak zareaguje Twoja skóra i jakie korzyści niesie za sobą stosowanie kosmetyków, które są znane i cenione od wielu pokoleń.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *