Kurkuma – jakie ma właściwości?

0
30
Kurkuma właściwości

Kurkuma jest jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw dla kuchni Dalekiego Wschodu. Mimo tego w Polsce też używa się jej z powodzeniem i to od wielu lat oraz do różnych celów. Najczęściej kurkuma wykorzystywana jest po prostu podczas gotowania, choć ze względu na jej zdrowotne właściwości można nią leczyć rozmaite choroby i poprawiać wygląd. Kurkuma – jakie ma właściwości? O tym już za moment.

Kurkuma a mózg

Już dawno temu naukowcy odkryli, że kurkuma rewelacyjnie oddziałuje na pracę mózgu. Pomaga w przeprowadzaniu procesów naprawczych, dzięki którym stare i zniszczone komórki mózgowe są zastępowane nowymi, a te uszkodzone zostają naprawione. Skąd jednak wzięło się takie działanie? Otóż odpowiedzialny jest za nie związek o nazwie tumeron, który występuje w kurkumie w dosyć dużych ilościach. Stymuluje on organizm do wytwarzania zwiększonej ilości komórek z mózgu. Może także odpowiadać za różnicowanie komórek nerwowych. Związek ten przyspiesza również regenerację pacjenta po przebytej chorobie mózgu, a niektórzy widzą w nim tak wielki potencjał, iż uważają, że już niedługo lekarze będą używać go do leczenia udarów mózgu albo nawet Alzheimera. Warto zatem stosować kurkumę chociażby dlatego, by poprawić swoją inteligencję, zdolność myślenia, pamięć czy koncentrację.

Kurkuma – jakie ma właściwości?

Są one także ściśle związane z ogólną odpornością. Kurkuma potrafi bowiem wspomóc działanie układu immunologicznego. Co prawda nie zastąpi specjalnych środków leczniczych, ale wyraźnie podniesie poziom katelicydyny, co z kolei może uchronić organizm przed chorobami bakteryjnymi, grzybiczymi, a także i wirusowymi. Kolejną właściwością tej orientalnej przyprawy może być to, że ma ona właściwości antynowotworowe. Nie tylko chroni przed zwykłymi przeziębieniami i infekcjami, ale też potrafi zabezpieczyć organizm przed rozwinięciem się w nim różnych typów nowotworów. Zawdzięcza to swoim właściwościom przeciwzapalnym. Kurkuma potrafi też zwalczać wolne rodniki, które w dużych ilościach mogą właśnie doprowadzać do pojawiania się coraz poważniejszych chorób. Warto zatem jeść tę przyprawę chociażby profilaktycznie. Na pewno każdemu to wyjdzie na dobre.

Kurkuma nie jest w tym momencie jakąś niespotykaną w Polsce przyprawą. Wszyscy bardzo dobrze ją znają. Wszyscy też od czasu do czasu z niej korzystają, bo idealnie komponuje się ona z azjatyckimi i indyjskimi daniami. A warto po nią sięgać także i ze względów zdrowotnych. Spożywana regularnie na pewno wspomoże pracę dosłownie całego organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here