Zdrowa, nieprzetworzona żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to przede wszystkim z faktu, że znacząco wzrasta nasza świadomość, że od tego, co na co dzień pojawia się na naszych talerzach, w dużej mierze zależy nasze zdrowie. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że jako świadomi konsumenci przywiązujemy znacznie większą uwagę do tego, co jemy. Zmiana nawyków żywieniowych i regularne uzupełnianie diety o naturalną, nieprzetworzoną żywność z pewnością będzie korzystne dla naszego zdrowia. Warto więc wzbogacić nasz jadłospis i sięgać po produkty superfoods, takie jak spirulina w proszku.
Co to jest spirulina i dlaczego warto po nią sięgać?
Osoby, które na co dzień zgłębiają wiedzę na temat zdrowej żywności z pewnością doskonale wiedzą, co to jest spirulina i jakie ma ona właściwości. Ten ciemnozielony proszek pozyskuje się ze sproszkowanych alg. Występują one głównie w środowisku wodnym i można je znaleźć niemal w każdym zakątku świata.
Spirulina w proszku to doskonałe źródło niezwykle cennych składników odżywczych. W 100 gramach suchej masy produktu znajduje się blisko 60 gramów białka, i to tego najwyższej jakości. Substancja ta zawiera też wysokogatunkowe tłuszcze, w tym kwas alfa-linolenowy pochodzący z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3. Ludzki organizm nie potrafi go syntetyzować, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednie jego ilości dostarczać wraz z dietą.
Spirulina i jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne
Jak powszechnie wiadomo, spirulina w proszku jest świetnym źródłem wysokogatunkowego białka. Zawiera również mnóstwo witamin, jak również mikroelementów. Znajdziemy w niej między innymi:
-
witaminę B1, B2, B6, B12,
-
kwas foliowy,
-
witaminę C, E oraz PP,
-
fosfor, żelazo, magnez, wapń oraz sód.
Spirulina zawiera też kwas gamma-linolenowy należący do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 6. Substancja ta wykazuje właściwości prozdrowotne. Skutecznie obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Przyczynia się również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
Jak spożywać spirulinę?
Spirulina jest dostępna na rynku w różnych formach, ale najpopularniejsza jest spirulina w proszku. Najważniejsze, aby pochodziła ona z pewnego źródła i była produktem wysokiej jakości. Początkowo zaleca się spożywanie około 1/4 łyżeczki tej substancji i stopniowe zwiększanie jej dawki do 1-2 łyżeczek dziennie.
Sproszkowane algi można spożywać na wiele sposobów. Będą one doskonałym dodatkiem do rozmaitych potraw i napojów. Z powodzeniem można je dodawać do ulubionego koktajlu, jogurtu czy też soku. Bez względu na to, w jakiej formie będziemy je spożywać, wartości odżywcze spiruliny będą zawsze takie same.
Materiał zewnętrzny