Wiele osób docenia spożywanie kiszonych warzyw i owoców. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witamin, minerałów, kwasu mlekowego w kiszonkach. Wartość zarówno prozdrowotna, jak i smakowa jest kluczowa podczas wyboru. Dla wielu kiszona kapusta czy ogórek to najbardziej znane rodzaje kiszonek natomiast soki z kiszonek zyskują coraz większą popularność. Dlaczego są takie zdrowe, co kisić oraz jakie kiszonki wybierać i na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Przeczytaj! Odpowiedzi znajdują się w poniższym materiale.
Kiszonki – czyli zdrowie, odporność i energia w jednym!
Kiszone produkty oprócz istotnych walorów smakowych mają również niepowtarzalny wpływ na zdrowie człowieka. Nieoceniona wartość dla zdrowia dotyczy:
- znacznego wpływu na odporność człowieka,
- utrzymania równowagi we florze jelitowe,
- przyspieszenia procesu trawienia,
- szybszego przyswojenia cennych składników odżywczych z pożywienia, co wpływa na efektywniejszą regenerację, odzyskanie sił i energii.
Fermentowana żywność to również źródło witaminy C, która pomaga zwalczyć przeziębienie bądź grypę. Oprócz witaminy C dostarczają także witamin z grupy B oraz witamin A, E, K. Wpływ kiszonek odnotowuje się również w odniesieniu do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Warto jednak pamiętać o ich regularnym stosowaniu.
Co kisić?
Procesowi fermentacji można poddać zarówno warzywa, jak i owoce. Warto zwrócić uwagę na produkty o dużej zawartości cukru oraz wody, co wpływa na przyspieszenie pierwszego etapu fermentacji. Ważny jest również wybór produktów ze sprawdzonych źródeł. Coraz większą popularność zyskują soki z kiszonek zwłaszcza z buraka. Kisić można z powodzeniem marchewkę, ogórki, czosnek, pomidory, kalafior, rzodkiewkę, kabaczki. Owoce takie jak: jabłka, gruszki, śliwki czy winogrona stają się przysmakiem. Proces kiszenia wymaga czasu i wiedzy. Dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem płynącym z soków z kiszonek, bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych produktów. Wielbiciele smaku oraz walorów zdrowotnych mogą cieszyć się z dostępnych na rynku wysokojakościowych produktów.
Soki z kiszonek – jakie wybrać i na co zwrócić uwagę podczas wyboru?
Dla osób, które nie mają czasu na wykonanie samodzielnie soków z kiszonek, pomoże szeroki wybór dostępnych gotowych soków. Najczęściej stosowanym wariantem jest wykorzystanie kiszonej kapusty oraz ogórka, następnie łączone są one z innymi produktami. Wybierając kiszonki warto zwrócić uwagę na ich skład, oraz szczególnie czy są wzbogacone o dodatkowe ulepszacze smaku bądź konserwanty. Taki produkt traci na wartości. Im prostszy skład, tym lepiej, najlepiej gdy ogranicza się tylko do warzyw, owoców, soli, pieprzu plus octu.